DIY kruidenmix tips

Do-It-Yourself Kruidenmix maken

Ben jij een echte keukenprins of prinses? Maar experimenteer je ook graag in de keuken? Dan is een kruidenmix maken en zelf samenstellen echt iets voor jou. Geef je recepten nog een extra smaak met een of meerdere ideale kruidenmixen die bij elk gerecht passen. In dit artikel geven wij jou enkele kruidenmixen die je kan maken.

Garam Masala

Heb je een voorliefde voor de Indiase keuken? Dan is deze kruidenmix dé ideale kruidenmix voor jou. Deze mix combineert zowat alle beste kruiden uit India, en is vooral bedoeld voor curry gerechten of soepen. Wat heb je nodig?
1. Snuifje kaneel
2. Snuifje chilipoeder
3. Snuifje zwarte peper
4. 2 tl korianderzaad
5. 1/2e tl nootmuskaat
6. 1/2e tl kardemompoeder

Al deze kruiden kan je vinden bij de Albert Heijn of in de Jumbo. Mensen die niet graag de smaak van koriander meehebben in hun gerecht, kunnen dit hierbij gerust weglaten, en de andere kruiden mixen zonder problemen. Je kan de koriander gerust vervangen door kurkuma, gember, cayennepeper of paprikapoeder.

Mexicaanse mix
Geen fan van Indiase kruiden of gerechten, maar wel in de ban van de Mexicaanse keuken? Dan is deze kruidenmix exact wat jij nodig hebt in jouw keuken. Wat heb je nodig?

1. 2 tl chilipoeder
2. 2 tl komijn
3. Snuifje zout
4. Snuifje uienpoeder
5. 2 tl paprikapoeder
6. Snuifje cayennepeper

Deze kruidenmix is onmisbaar bij Mexicaanse wraps waarbij je je kip marineert, of in een simpele Mexicaanse ovenschotel.

Italiaanse mix 

Noch Indiase keuken, noch Mexicaanse keuken voor jou? Dan kan je eens de Italiaanse keuken proberen. De Italiaanse keuken is heel toegankelijk door zijn simpel aan te leren gerechten voor mensen die begonnen zijn met koken. Met deze kruidenmix ga je nog een stapje verder zijn met je kookkunsten, en geef je je Italiaanse gerechten een touche waarvan je dacht dat die niet bestond! Wat je nodig hebt:
1. 1/2e tl tijm
2. 1/2e tl oregano
3. 2 tl peterselie
4. 1/2e teel salie en knoflookpoeder, of gewoon 1 teentje verse knoflook
5. Snuifje peper en zout
6. Last but not least 1 tl basilicum

Deze kruidenmix is uiteraard de ideale mix voor op pizza’s te strooien, om in een pastasaus te mengen of om je vis of vlees een Italiaanse smaak te brengen. Ook bij brood kan je deze mix gebruiken, bijvoorbeeld bij een ciabattabroodje of bruschetta. Daarbij hoef je enkel nog een klein beetje olijfolie toe te voegen zodat je je brood hierin kunt vermengen, en het deeg de kruiden kan opnemen.

Viskruiden-mix

Wil je het toch simpel houden, zonder een buitenlandse keuken op te zoeken? Dan kan je deze kruidenmix gebruiken bij al je gerechten met vis. Met deze mix kan je je baars, schol, platvis of zalm nog lekkerder maken. Wat heb je bij deze mix nodig?

1. 1/2e tl zout en zwarte peper
2. Snuifje cayennepeper
3. Snuifje knoflookpoeder
4. Snuifje nootmuskaat
5. Wat paprikapoeder en peterselie

Een tip om je peterselie fijn te maken: was eerst je peterselie onder de kraan af, verwijder daarna met een schaar het bos van de stokjes en doe vervolgens het bosje peterselie in een koffiemok. Daarna hoef je enkel met je schaar te knippen in de peterselie dat je in de mok gedaan hebt.

Met deze kruidenmixen kan je al weer heel wat gerechten uitproberen en voorzien van een extra smaakdimensie. Veel kookplezier!