DIY kruidenmixen inspiratie

Zelf kruidenmixen maken zorgt voor consistentie in al je recepten, en meestal gaan zelfgemaakte mixen langer mee dan in de winkel gekochte varianten.

Je zult niet altijd geld besparen door je eigen kruidenmix te maken (meestal is het een wassen neus), maar je zult het verschil proeven, en je zult de voldoening en gemoedsrust hebben die je krijgt als je precies weet wat er in je kruidenmix zit.

Het kopen van hele specerijen en het omrekenen van maten

De beste manier om aan de grondstoffen voor uw kruidenmengsel te komen is door hele specerijen te kopen en ze te vermalen in een koffiemolen of een kruidenmolen. Kruiden zijn slechts gedroogde bladeren, dus die hoeft u niet te malen. U voegt ze gewoon als zodanig toe aan de mix.

Tegenwoordig kun je bulk specerijen vinden in de meeste grote supermarkten. Je kunt dus alles kopen, van een enkel kruidnageltje tot een pond. Het spreekt vanzelf dat u daar uw ingrediënten moet kopen en niet in de kruidenwinkel met al die potjes.

Bedenk ook dat je voor een eetlepel gemalen komijn minder dan een eetlepel hele komijnzaadjes nodig hebt. Of misschien een andere manier om het te bekijken is, een eetlepel hele komijnzaadjes produceert ongeveer 1 1/4 eetlepel gemalen komijn.

Andere specerijen rekenen anders om, maar als algemene regel geldt dat één deel hele specerijen 1 1/4 tot 1 1/2 deel gemalen oplevert. Gelukkig bederven kleine verschillen in hoeveelheden niets.

Wat u nodig heeft

Schone glazen potten met goed sluitende deksels. De deksels zijn belangrijk om de kruiden vers te houden, en glas is belangrijk omdat plastic potjes de geur van de ingrediënten zullen absorberen.
Koffiemolen (of een kruidenmolen, wat eigenlijk hetzelfde is). Natuurlijk moet je hem tussendoor schoonmaken, zodat er geen komijnresten in een kruidenmengsel terechtkomen waar geen komijn in zit (hoewel een beetje extra komijn nooit kwaad kan).
Trechter: Probeer je specerijen maar eens in de potjes te krijgen zonder een trechter. Ja, je kunt proberen een stuk perkamentpapier te gebruiken, maar nadat je een paar keer specerijen hebt gemorst, wil je een trechter kopen. Sla die stap over en gebruik vanaf het begin een trechter.
Etiketten: Naast de naam van het kruidenmengsel kun je ook de datum noteren waarop je het hebt gemaakt. Als u merkt dat er al zes maanden voorbij zijn, kunt u overwegen om een verse partij te maken.

Kruiden Versus Specerijen

De meeste specerijen zijn gedroogde zaden, wortels of bloemknoppen, of in het geval van chilipepers, gedroogde vruchten. En tenzij het mengsel specifiek om hele specerijen vraagt, ga je ervan uit dat ze gemalen moeten worden. Dus als je komijnpoeder op de ingrediëntenlijst ziet staan, moet je beginnen met hele komijnzaadjes en die zelf malen. Hetzelfde geldt voor koriander, venkel en zwarte peper (technisch gezien een gedroogde bloemknop, geen zaad).

Andere ingrediënten zijn knoflookpoeder en uienpoeder, dat zijn respectievelijk knoflook en ui, die gedroogd zijn en vervolgens tot poeder worden vermalen. U hoeft deze niet te malen, maar gebruikt ze rechtstreeks uit de verpakking.

Gedroogde kruiden gebruiken

Op enkele uitzonderingen na (zoals laurier) zijn gedroogde kruiden in bulk al gemalen of verkruimeld. Dat heeft evenveel te maken met de zwaartekracht als met iets anders. Als je je eigen verse kruiden wilt drogen (en als je ze in je tuin kweekt) en ze dan in je koffiezetapparaat wilt draaien, is dat geweldig. Maar je hoeft het niet te doen. Het rendement van al die moeite is de kwaliteitsverbetering ten opzichte van in de winkel gekochte kruiden niet waard.

Chilipoeder Mix

U kunt (en moet) de cayennepeper naar smaak aanpassen. Roer de helft van de onderstaande hoeveelheid erdoor, proef het en voeg dan de rest beetje bij beetje toe, waarbij u na elke toevoeging proeft voordat u meer toevoegt.

2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels gemalen komijn
1 theelepel gemalen cayennepeper
1 theelepel gedroogd blad oregano
1 theelepel zoete paprika

Taco Kruiden Mengsel

Gebruik drie eetlepels van deze taco seasoning per pond gemalen rundvlees. De cayennepeper is optioneel.

1/4 kop instant gehakte ui
2 eetlepels chilipoeder
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel gerookt paprikapoeder
2 theelepels gedroogde rode pepervlokken
2 theelepels gedroogde oreganoblaadjes
1 theelepel gedroogde marjoleinblaadjes
1 eetlepel zout
1 theelepel peper
3 eetlepels maïzena
1 eetlepel instant gehakte knoflook
1 theelepel gemalen komijn

Taco kruiden

Bagel kruiden

Een van de meest iconische smaakprofielen ooit, dit kruidenmengsel heeft alles wat je lekker vindt aan een bagel, zonder de bagel. Strooi het over roerei, geroosterde kip, gestoofde prei, zelfs een goede snee zuurdesem met boter.

2 eetlepels maanzaad
1 1/2 eetlepel zwart sesamzaad
1 1/2 eetlepel gedroogde uiengehakt
1 1/2 eetlepel gedroogde gehakte knoflook
1 eetlepel wit sesamzaad (geroosterd of gewoon)
1 1/2 theelepel zeezoutvlokken (of grof koosjer zout)

Dry Rub voor BBQ

Dit is een klassieke droge rub die even goed werkt op rundvlees, varkensvlees of kip:

1/3 kopje paprika
1/4 kopje suiker
2 eetlepels zwarte peper
2 eetlepels zout
2 theelepels droge mosterd
2 theelepels chilipoeder
1 theelepel witte peper
1/2 theelepel cayennepeper

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *