Nut van kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen worden voor meer gebruikt dan alleen om voedsel op smaak te brengen; ze hebben ook voordelen voor de gezondheid. Ze kunnen worden gebruikt om verdriet, angst, slapeloosheid en pijn te verlichten. Ze kunnen ook helpen bij ademhalingsproblemen. Zo kunnen Komijn en pepermunt bijvoorbeeld helpen bij verstopping van de luchtwegen. Salie is een natuurlijke oplossing voor indigestie. Kurkuma is een krachtig ingrediënt bij kankerpreventie.

Van sommige kruiden en specerijen is zelfs aangetoond dat ze beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Er zijn veel manieren waarop je kruiden en specerijen kunt gebruiken om je gezondheid te verbeteren, je ziekterisico te verkleinen of je  humeur een oppepper te geven.

Meer voorbeelden

Hier volgen nog een aantal voorbeelden van het gebruik van kruiden/specerijen voor het verbeteren of in stand houden van je gezondheid:

– Voor gezonde tanden en tandvlees, voeg elke dag ½ theelepel kruidnagelpoeder toe aan je tandpasta.

– Om hoofdpijn te verlichten, kook je een paar kruidnagels in water en inhaleer je de stoom door een handdoek of doek van 10 tot 15 minuten.

– Voeg ½ kopje gemalen gember toe aan heet water voor een verwarmende winterdrank.

– Drink thee met munt en honing voor verlichting van stress en om te helpen bij slapeloosheid.

– Strooi dillezaadjes over je salade of soep voor een extra voedings-boost.

Smaak

Smaken verschillen en zijn vaak ook cultureel bepaald. In warmere landen zullen vaak scherpere kruiden gebruikt worden. Dat komt in de eerste plaats om dat de planten en gewassen waar deze pittige kruiden van gemaakt worden nu eenmaal daar voorkomen. Omdat deze gewassen in koudere streken niet voorkomen, is men hier vaak niet gewend aan pittige kruiden. (Wat overigens niet betekent dat je hier niet aan kan wennen).

In Nederland en België werd in eerste instantie vooral zout, dille, bonenkruid, kervel, basilicum, knoflook en peterselie gebruikt.

Landen in Zuid-Europa gebruiken deze kruiden ook, maar daarnaast hebben zijn in hun assortiment ook kruiden als: laurier(voor stoofschotels), saffraan(voor paella) en koriander.

Kruiden uit andere streken

In de gouden eeuw werden expedities naar verre streken ondernomen waar nieuwe kruiden werden ontdekt, die naar Nederland werden verscheept en verkocht voor enorme winsten. Hier komt bijvoorbeeld de term ‘peperduur’ vandaan.
De Nederlandse keuken is heden ten dage behoorlijk gevarieerd, niet in de laatste plaats vanwege onze expedities naar Indonesië.

Hier volgen enkele kruiden die vanuit Indonesië in onze keuken terecht kwamen:

Asem = Tamarinde.

Djahé = Gember.

Djinten = Komijn.

Goela Djawa = Javaanse suiker.

Ketoembar = korianderzaad.

Koenjit = Kurkuma of geelwortel.

Lombok = Spaanse peper.

Salam = Indonesische laurier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.